Evenimente

Lansare de carte la Muzeul Municipal Dej
Lansare de carte la Muzeul Municipal Dej

 

Sala de Conferințe a Muzeului Municipal Dej găzduiește vineri, 15 septembrie 2023, de la ora 19:00, lansarea cărții „Darul Elisei”, roman semnat de către Vladu Ionelia.

Ionelia Vladu s-a născut în oraşul Drobeta-Turnu Severin, iar la 19 ani s-a mutat în Cluj-Napoca. Este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“, secţia română-franceză, şi este profesor de limba franceză la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu“ din Dej. Experienţa ca asistent Comenius în Marea Britanie a fost definitorie pentru alegerea traseului ei profesional ca profesor de limbi străine. Adoră să predea şi limba română pentru comunitatea maghiară din Dej, oraşul unde locuieşte din 2010. De asemenea, are o pasiune nestăvilită pentru cărţi şi pentru scris.

Romanul, sub semnătura autoarei Vladu Ionelia, este format din două părți, prima parte cuprinde 22 de capitole, a doua parte cuprinde 17 capitole, plus un epilog. Prima parte prezintă povestea de viață a trei femei și modul cum poveștile lor se intersectează și ajung să se îmbine. În partea a doua cititorul se va întâlni cu unul dintre cele mai puternice personaje care dă dovadă de o tărie de carater tipic adolescentină. Așadar, se poate spune că romanul cuprinde doua vârste bine delimitate: copilăria si adolescența, ambele văzute din lumina de amiază a adultului matur, Elisa, care leagă toate personajele, spune chiar autoarea romanului.

INTRAREA LA ACEST EVENIMENT ESTE GRATUITĂ!

Activități culturale comune
Activități culturale comune

Activitățile derulate în cadrul proiectului ,, Promovarea unui mediu sănătos”, realizate în cadrul parteneriatului între Primăria Municipiului Dej și Balassagyarmat, oraș înfrățit cu municipiul Dej.

”Harry Potter și Pălăria Vorbitoare” la Muzeul Municipal Dej
”Harry Potter și Pălăria Vorbitoare” la Muzeul Municipal Dej

Primăria Municipiului Dej prin Muzeul Municipal Dej, în colaborare cu  Cercetașii României – filiala Dej organizează în perioada 7-11 august 2023,  evenimentul ”Harry Potter și Pălăria Vorbitoare  ”.

Copiii cu vârste de până la 11 ani sunt invitați în perioada 7-11 august, între orele 10:00-12:00, să participe la o călătorie alături de Harry Potter, prin diverse activități care se vor desfășura în curtea Muzeului Municipal Dej.

Intrarea este liberă!

TURNEUL DE ȘAH-OPEN CUPA ,,ZILELE DEJULUI”
TURNEUL DE ȘAH-OPEN CUPA ,,ZILELE DEJULUI”

Primăria Municipiului Dej organizează în perioada 10.07.2023 – 16.07.2023 Turneul de Șah-Open Cupa ,,Zilele Dejului”.

Modul de desfășurare a turneului este în SISTEM ELVEȚIAN – 7 runde. Regulamentul de desfășurare este CONFORM REG. JOCULUI DE ȘAH EMIS DE CĂTRE FEDERAȚIA ROMÂNĂ ÎN ANUL 1975 (EDITURA SPORT-TURSIM) ANEXA 8. Turneul, care se adresează iubitorilor de șah, se va desfășura în Sala Mare a Primăriei Municipiului Dej, după următorul program:

Luni, 10.07.2023 ora 15:00 RUNDA I

Marți, 11.07.2023, ora 16:00 RUNDA II

Miercuri, 12.07.2023, ora 16:00 RUNDA III

Joi, 13.07.2023, ora 16:00 RUNDA IV

Vineri, 14.07.2023, ora 16:00 RUNDA V

Sâmbătă, 15.07.2023, ora 15:00 RUNDA VI

Duminică, 16.07.2023, ora 10:00 RUNDA VII și PREMIEREA CÂȘTIGĂTORILOR

Înscrieri se pot face la nr. de telefon 0729.783.357, până cel târziu la data de 10 iulie 2023 ora 15:00.

Zilele Municipiului Dej, Festivalul Culturii Populare Someșene ”SAMVS”  și Târgul Produs de Cluj  (14-16 Iulie 2023)
Zilele Municipiului Dej, Festivalul Culturii Populare Someșene ”SAMVS” și Târgul Produs de Cluj (14-16 Iulie 2023)

 

În perioada 14-16 iulie 2023 Primăria Municipiului Dej, Consiliul Județean Cluj și Asociația Produs de Cluj organizează: Zilele Municipiului Dej, Festivalul Culturii Populare Someșene ”SAMVS” ediția 43 și Târgul Produs de Cluj. Cele 3 zile vor fi marcate de activități cultural artistice pentru toate vârstele. Totodată Târgul de Produse Tradiționale va fi deschis de vineri până duminică între orele 12:00 – 23:00. De asemenea începând cu data de 10 iulie, se vor derula evenimente ce vor prefigura zilele de sărbătoare, prin organizarea Anualei Artiștilor Plastici Dejeni și Turneului de Șah-Open.

Programul evenimentelor:

  • 10-16 iulie, în Sala Mare a Primăriei, va avea loc Turneul de șah – open „Cupa Zilele Dejului”
  • Joi, 13 iulie, se va derula primul eveniment cultural ce anunță cele trei zile festive. Începând cu ora 17:00, în cadrul Muzeului Municipal Dej va avea loc vernisajul expoziției „Anuala artiștilor plastici dejeni”, prezentat de către Constantin Albinetz.  
  • Vineri, 14 iulie, de la ora 11:00, în Sala Multimedia a Muzeului Municipal Dej, va avea loc Sesiunea de comunicări științifice „Conferințele SAMVS”, moderată de către Albinetz Constantin.        

            Începând cu orele 19:00, în Piața Bobâlna, publicul se va delecta cu recitaluri de muzică pop, dance, rock și hip- hop. Vineri vor urca pe scenă: Dani Gherghiț, Marin și Petra Grad, Anda Domșa și Claus Almășan.

            Seara va fi încheiată cu nume mari ale muzicii românești: Șatra Benz (care în memoria lui Nosfe, decedat de curând, a hotărât păstrarea lui pe afiș), Freestay (Florin Ristei) și Irina Rimes.

  • Sâmbătă, 14 iulie,  evenimentele vor continua începând cu  ora 12:00 în Sala Mare a Primăriei, prin tradițonala celebrare a Nunților de Aur.

              De la ora 19:00, pe scena din Piața Bobâlna vor susține recitaluri: Coxmin & Rvducu ,Gabriela Toma, Avalon și Felix Gălan .

A doua seară va fi încheiată de Rareș, Alina Eremia și Andia.

         Prezentatorii serilor de tineret sunt : Răzvan Căucean, Ioana Jeler și Alex Prunean.

  • Duminică, 16 iulie, în cadrul Festivalului Culturii Populare Someșene „SAMVS” și a Târgului Produs de Cluj, începând cu ora 15:00 va avea loc un spectacol folcloric în care vor evolua: Ansamblul folcloric „Muguri de folclor”,  Ansamblul folcloric „Someşana”  și soliștii: Natalia Gavrea, Alisia Moldovan, Ciciovan Gavril, Claudiu&Raisa Moldovan, Camelia și Diana Rodilă, Dana Feherdi Sălăjan, Adela și  Alina Zanc, Mixandra Ariana Dan, Zina Doboș și Mădălina Mârza.

De la ora 18:40 vor urca pe scenă pentru a susține recitaluri artiștii: Cristina Beldean Moșuțan, Ioana Breda Morar, Ovidiu Purdea Someș, Mihaela & Ciprian Istrate, Oana Tomoioagă, Ioan Dordoi, Sava Negrean Brudașcu și Marius Ciprian Pop.

Concertele vor fi acompaniate de grupul instrumental Regal Transilvan.

Spectacolul folcloric va fi prezentat de către Mariana Reman și Adela Dimitriu.

Zilele Dejului și Festivalul Culturii Populare Someșene „ SAMVS” ediția 43, vor fi marcate duminică, la ora 23:00, prin tradiționalul foc de artificii.


Ziua Drapelului va fi marcată luni la Dej
Ziua Drapelului va fi marcată luni la Dej

Primăria Municipiului Dej și Garnizoana Dej organizează luni, 26 iunie, o ceremonie militar- religioasă, dedicată Zilei Drapelului Național al României.        

Evenimentul va debuta la ora 12:00 cu slujba de sfințire a drapelului în Biserica "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil", situată pe strada Gutinului, iar de la ora 12:30 drapelul, purtat de militari din Garnizoana Dej, va fi binecuvântat și înălțat pe catargul din Piața Bobâlna. Ceremonia dedicată Zilei Drapelului Național se va încheia cu defilarea gărzii de onoare.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, circulația în piața Bobâlna( exceptând traseul Biserica Reformată- Str. Petru Rareș) va fi închisă începând cu ora 12:00 până în jurul orei 13:30 la finalul activităților.

Șoferii care au traseu prin piața centrală, sunt sfătuiți să aleagă străzile adiacente acesteia și să nu își lase autoturismele parcate în zona cu restricții.

 

ȘEZĂTOARE LA MUZEUL MUNICIPAL DEJ
ȘEZĂTOARE LA MUZEUL MUNICIPAL DEJ

Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej, în colaborare cu Școala Populară de Arte “TUDOR JARDA” Cluj-Napoca - instituție subordonată Consiliului Județean Cluj, organizează în data de 23 iunie 2023, în intervalul orar 15:00-19:00, la Muzeul Municipal Dej, evenimentul intitulat Șezătoare la muzeu.

Dedicat sărbătorii românești a portului popular - Ziua Iei (celebrat anual pe 24 iunie), evenimentul este menit să promoveze obiceiurile și tradițiile românești, poziționând tehnicile de cusut și țesut tradiționale la rang de cinste.

La eveniment vor participa cursanții secţiilor de Țesut-Cusut și Tehnici în Țesut-Cusut împreună cu expert Ioana Mureșan, va avea loc o prezentare de costume populare completată de cântece și obiceiuri românești și totodată se vor organiza câteva ateliere: cusut pentru începători, cusut pentru avansați, țesut mărgele, țesut la război de brâie și bete.

Pe parcusul evenimentului, participanții vor putea viziona și o serie de documentare, precum Drumul cânepii, Povestea cămășii de cânepă, Laurul hainelor, Umbrele nunților uitate.

Participarea la eveniment este gratuită!

Concert la Parcul Balnear Toroc în 10 iunie
Concert la Parcul Balnear Toroc în 10 iunie

Primăria Municipiului Dej organizează sâmbătă, 10 iunie, de la ora 18:30, evenimentul Toroc Fest, aflat la a IV-a ediție.

În cadrul evenimentului, pe scena care va fi amplasată în incinta Parcului Balnear Toroc, vor evolua în deschidere trupa de dans Happy Dance România, Dj APA și trupa de rock SAR, urmați de Olivia Addams și Dorian Popa.

Intrarea la eveniment este liberă!

Eveniment dedicat copiilor în 30 mai, la Dej
Eveniment dedicat copiilor în 30 mai, la Dej

Primăria Municipiului Dej organizează marți, 30 mai, un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Copilului. 

Evenimentul se va desfășura în Zona de Agrement ,, Baltă” între orele 17:00-19:00, iar în cadrul lui copiii se vor putea bucura de momente special pregătite pentru ei, de spectacole de animație și magie, parada personajelor de poveste, ateliere de pictură pe față, baloane, precum și o cabină foto cu poze instant.

De asemenea vor fi instalate tobogane gonflabile, iar atmosfera de distracție va fi întreținută de personaje îndrăgite, muzică și bună dispoziție.

Continuă lucrările pe străzile Mărășești, Gheorghe Șincai și Mircea cel Bătrân
Continuă lucrările pe străzile Mărășești, Gheorghe Șincai și Mircea cel Bătrân

Primăria Municipiului Dej anunță că începând cu data de 16 mai, se intervine cu lucrări în vederea pregătirii turnării celui de al doilea strat de asfalt pe străzile Mărășești și Mircea cel Bătrân.

În prima fază se intervine pe strada Mărășești și str. Gheorghe Șincai tronsonul cuprins între: sensul giratoriu din Piața 16 Februarie zona Judecătoriei Dej și sensul giratoriu din zona zona Bisericii greco- catolice.

 Intervențiile continuă pe strada Mircea cel Bătrân pe porțiunea cuprinsă între: sensul giratoriu din zona Casei Locale de Pensii Dej și sensul giratoriu din zona Bisericii greco- catolice, precum și strada Mărășești pe porțiunea cuprinsă între sensul giratoriu din zona Bisericii greco- catolice și sensul giratoriu din zona Spitalului Municipal Dej.

Pentru derularea în condiții optime și de siguranță a lucrărilor, circulația va fi dirijată și se va desfășura pe un sens.

Conducătorii auto sunt rugați să nu parcheze în zona intervențiilor, iar pentru evitarea aglomerațiilor în trafic se recomandă să aleagă străzile adiacente acesteia.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat pe parcursul lucrărilor și vom face tot ce este posibil astfel încât lucrările să fie finalizate în timp cât mai scurt și în funcție de condițiile meteorologice.

 

Lucrările se realizează în cadrul proiectului cu finanțare nerambursabilă „Modernizarea coridorului integrat de mobilitate urbană, reprezentat de strada Unirii, strada Dobrogeanu Gherea, strada Ecaterina Teodoroiu, strada Regina Maria, Strada Mircea cel Bătrân, strada Mărășești (între Mircea cel Bătrân și str. Gh. Șincai), strada Gheorghe Șincai, strada 1 Mai (între strada G. Coșbuc și strada I.P. Reteganul), strada Crângului".

VERNISAJ EXPOZIȚIE DE PICTURĂ ROBERT SZERVACZIUS
VERNISAJ EXPOZIȚIE DE PICTURĂ ROBERT SZERVACZIUS

Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej, organizează astăzi, marți, 16 mai 2023, începând cu ora 17:00, vernisajul Expoziției de Pictură sub semnătura lui Robert Szervaczius. Expoziția va fi deschisă în Sala de Conferințe a Muzeului Municipal Dej, str. 1 Mai nr. 3, la parter.

Robert Szervaczius este la începutul carierei sale artistice, aceasta fiind prima sa expoziție personală. În căutarea unui stil aparte, Robert Szervaczius calcă așadar pe urmele artistice ale familiei sale, el fiind nepotul bine cunoscutei artiste Elena Szervaczius. Despre pictura acestuia, culori și stil va vorbi prof. Loredana Tomșa.

Intrarea este GRATUITĂ!

Concert de pricesne în Duminica Floriilor
Concert de pricesne în Duminica Floriilor

Primăria Municipiului Dej și Protopopiatul Ortodox Dej, organizează duminică, 9 aprilie,  Concertul Tradițional de Pricesne, eveniment care marchează Sărbătoarea Floriilor.

Concertul se va desfășura cu începere de la ora 17:00, la Biserica „Sfânta Treime” situată în cartierul Dealul Florilor, iar în cadrul lui vor interpreta pricesne artiști locali.

 

Expoziție de mărțișoare hand-made la Muzeul Municipal Dej
Expoziție de mărțișoare hand-made la Muzeul Municipal Dej

Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej, în colaborare cu Liceul Tehnologic Special Dej organizează tradiționala Expoziție de Mărțișoare Hand-Made, ediția a V-a, CAEJ 2023.

Expoziția se va desfășura în perioada 28 februarie – 3 martie 2023 în Sala de Conferințe a Muzeului Municipal Dej. Deschiderea festivă a evenimentului va avea loc la data de 28 februarie 2023, ora 10:00.

INTRAREA ESTE GRATUITĂ!

 

Expoziție de desene și pictură ”Brâncuși în viziunea copiilor”
Expoziție de desene și pictură ”Brâncuși în viziunea copiilor”

Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal, în colaborare cu instituțiile de învățământ dejene organizează Expoziția de pictură și desene „Brâncuși în viziunea copiilor”.

Expoziția va fi deschisă în perioada 17 -24 februarie 2023 și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 09:00 – 16:00, în Sala de Conferință a Muzeului Municipal.

Expoziția marchează „Ziua Națională Constantin Brâncuși”, celebrată în data de 19 februarie, ziua de naștere a bine cunoscutului sculptor român, și are ca scop omagierea lucrărilor artistice ale lui Constantin Brâncuși și aportului pe care acesta l-a adus pe scena culturală națională și mondială.

INTRAREA ESTE GRATUITĂ!

Eveniment de reconstituire istorică la Centrul Cultural „Arta”
Eveniment de reconstituire istorică la Centrul Cultural „Arta”

Eveniment de reconstituire istorică la Centrul Cultural „Arta” „Despre veșmintele și armele arnăuților domnești și boierești din epoca fanariotă”

Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej și Centrul Cultural „Arta”, în colaborare cu Asociația Terra Dacica Aeterna, Asociația Historia Renascita și Universitatea din Pitești, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Artă, organizează VINERI, 17 februarie 2023, de la ora 12:00, un eveniment de reconstituire istorică dedicat trupelor de oști cunoscute sub numele de arnăuți.

Evenimentul se va desfășura în cadrul Centrului Cultural „Arta” Dej.

În deschidere conf. univ. dr. habil. Claudiu-Ion Neagoe va prezenta cartea „Arnăuții în oștile Moldovei și Țării Românești (sec. XVIII-XIX)”, urmată de un moment de reconstituire istorică intitulat „Despre veșmintele și armele arnăuților domnești și boierești din Epoca Fanariotă” susținut de către prof. Cătălin Drăghici.

Prelegerile vor avea ca subiect istoricul prezenței arnăuților în spațiul românesc, specificul echipamentelor purtate de către aceștia și vor fi completate de prezentarea unor echipamente de epocă reconstituite cu minuțiozitate.

Arnăuţii au fost un corp de lefegii (mercenari), de origine albaneză, prezenţi în oştile celor două ţări româneşti extracarpatice încă din secolul al XVII‑lea, după ce Mihai Viteazul a îngăduit aşezarea la nord de Dunăre a 15.000 de albanezi.

Numărul şi rolul acestora în ansamblul forţelor militare ale celor două ţări a variat, în funcţie de opţiunile domnitorilor, de resursele pe care le aveau la dispoziţie, de scopurile propuse etc. Pentru secolul al XVII‑lea, se apreciază că arnăuţii ar fi fost reprezentaţi de câteva sute de persoane.

INTRAREA LA EVENIMENT ESTE GRATUITĂ!