Proiectul ,,Centenarul Încoronării” va poposi și la Dej, vineri, ora 13:30 la Muzeul Municipal Dej

Proiectul ,,Centenarul Încoronării” va poposi și la Dej, vineri, ora 13:30 la Muzeul Municipal Dej


Asociația Artis, alături de Primăria Municipiului Dej și Muzeul Municipal Dej aduce în fața publicului iubitor de istorie proiectul educativ: ,,Centenarul Încoronării, la 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria”. Proiectul aflat sub auspiciile Familiei Regale a României se desfășoară sub forma unei caravane și va marca Regalitatea în România, Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina pe plan cinematografic, pornind pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927), împreună cu specialiști din lumea cinematografiei și  istoriei. Scopul caravanei este acela de a stimula comunitatea în vederea consumului de produse culturale și de a intensifica dialogul intercultural, cu precădere pe tema Regalității.

Manifestările se vor desfășura după structura următoare: marcarea momentului istoric petrecut în urmă cu 100 de ani, prin prezentarea unor materiale video în sala multimedia a muzeului; discuții în prezența invitaților (ambasadori, istorici) despre importanța orașului Dej în ceea ce privește Regalitatea în România; Proiectarea unui film documentar/istoric pe tema Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria; dezbatere după vizionarea filmului; marcarea momentului prin expoziția de fotografie 1922- Anul Încoronări.

         Evenimentul desfășurat la Muzeul Municipal Dej, vineri, 7 octombrie 2022, începând cu ora 13,30 va avea loc în prezența ambasadorilor caravanei Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, nume mari din cultura românească: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Cercetător științific, Ambasador), Daniel Șandru (Profesor, Ambasador) și Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador). În acest fel municipiul Dej devine unul dintre punctele care vor marca harta istorică a Caravanei Centenarul Încoronării. Proiectul Centenarul Încoronării completează în acest fel seria de inițiative prin care municipiul Dej își arată recunoștința față de valorile și principiile Casei Regale a României, dar și față statalitate, onoare, patriotism, demnitate și statornicie.