Recomandări pe perioadele de caniculă

Recomandări pe perioadele de caniculă


Recomandări pentru protecția populației pe perioada caniculei și pentru prevenirea incendiilor, având în vedere prognoza meteorologică prin care se preconizează pentru perioada următoare temperaturi deosebit de ridicate:

 

Recomandări pentru protecția populației

 

  • Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineața sau seara , pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat;
  • Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00-18:00;
  • Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;
  • Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri natural din fructe și ceaiuri călduțe( soc, mușețel, urzici);
  • Mâncați fructe și legume( pepene, prune, roții) sau iaurt( echivalentul unui pahar de apă), mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare caloric mica;
  • Evitați băuturile care conțin cofeină( cafea, cola) sau zahăr(sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
  • Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
  • Nu consumați alcool- vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victim a caniculei;
  • Mențineți legătura cu persoanele în vârstă( rude, vecini, personae cu duizabilități) interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori este nevoie;
  • Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure/în autoturisme;
  • Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;
  • Persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medical curant, în vederea adaptării schemei terapeuttice la condițiile existente;
  •  

 

 

Măsuri de prevenire a incendiilor

  • Identificarea și normalizarea sectoarelor de activitate în care crește riscul de incendiu;
  • Asigurarea și verificarea zilnică a instalațiilor de stingere și a rezervelor de subsanțe stingătoare;
  • Asigurarea protejării față de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor, și a altor tipuri de ambalaje, care conțin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră;
  • Verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel încât să nu constituie surse de aprindere, și dotarea acestora cu mijloace de primă intervenție;
  • Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum și pe timp de vânt;
  • Prepararea  hranei prin utilizarea focului deschis se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau alte vecinătăți;
  • Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie, respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile;
  • Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiții și în locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligație a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creșterea, educarea și îngrijirea copiilor.

 

Prevenirea incendiilor de vegetație și de miriști

 

În condițiile în care se obțin aprobările cerute de legislația în vigoare, arderea miriștii se face cu respectarea următoarelor măsuri:

  • Condiții meteorologice fără vânt;
  • Parcelarea miriștii în suprafețe de maximum 10 ha, prin fâșii arate;
  • Izolarea zonei de ardere față de căile de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații , fond forestier, prin executarea de fâșii arate;
  • Desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
  • Asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere și stingere a eventualelor incendii;
  • Asigurarea pentru suprafețe mai mici de 5 ha a substanțelor și mijloacelor de stingere necesare;
  • Asigurarea, în cazul suprafețelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire;