Eveniment despre Împăratului Traian la Muzeul Municipal Dej

Eveniment despre Împăratului Traian la Muzeul Municipal Dej


Primăria Municipiului Dej prin Muzeul Municipal Dej (MMD) în colaborare excepțională cu Asociația Terra Dacica Aeterna (TDA) dau viață trecutului.

Sâmbătă, 22 ianuarie, de la ora 13:00, pasionații de istorie și nu numai sunt invitați să admire și să asculte povestea reproducerii armurii Împăratului Traian și a omului din spatele acestui proiect, Paul Cheptea.

---------------------------------

” ... era un om cu totul deosebit, mai ales prin simplitatea moravurilor sale. Avea un trup vânjos și înfrunta toate greutățile cot la cot cu ceilalți, iar cu sufletul era la înălțime, deoarece nici nu se lăsa purtat de îndrăzneala tinereții, dar nici împiedicat de bătrânețe. Nu invidia, nici nu nedreptățea pe nimeni, ci dimpotrivă, îi onora pe toți cei buni și-i înălța în demnități, de aceea nici nu se temea și nici nu ura pe nimeni. Nu-și pleca urechea la intrigi și nici nu cădea pradă mâniei. Se ferea de a acapara bunurile altora și a face onoruri nedrepte.

Iată cum îl portretizează Dio Cassius pe Împăratul Traian  pentru a motiva alegerea lui ca succesor, în octombrie 97. Abia în primăvara lui 99 va porni spre Roma, unde își va face o intrare simplă, pe jos, fără lictorii din garda personală, în aclamațiile populației, senatorilor și cavalerilor. Lui îi plăcea să se considere nu un cap încoronat, ci primul dintre cetățenii statului, iubit și stimat de supuși. La Dej, Împăratul Traian va fi întruchipat de către unul dintre membrii fondatori ai asociației TDA, un om pasionat şi cu viziune, designer și artist, cunoscut de către prieteni, colegi și studenți drept Paul Cheptea.

Interesul lui Paul pentru istoria antică romană și dacică s-a accentuat o dată cu prima perioadă petrecută la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Fascinația descoperirii trecutului, experiența din domeniul artelor vizuale aplicate, precum și cunoștințele tehnologice l-au determinat să încerce în 2006 primul experiment de reconstituire, după date științifice, a unui echipament de legionar roman.

Paul a înființat școala TDA de gladiatori, ”Ludus Ursus Nigrus”, a reprodus în premieră diverse falere și bijuterii și a realizat reconstituiri ale stindardului dacic – faimosul ”Draco”. Recent a reconstituit armura împăratului Marcus Ulpius Traianus, având ca sursă de inspirație statuia Împăratului Traian aflată în colecția din Villa Borghese (Roma), armura urmând a fi prezentată în premieră la Dej.

Despre toate acestea și chiar mai multe o să aflați toți cei care o să participați la evenimentul ce va avea loc sâmbătă, 22 ianuarie, orele 13:00, în cadrul Muzeului Municipal Dej. Asociația Terra Dacica Aeterna dă viață istoriei antice în fiecare lună a acestui an la Muzeul Municipal Dej. Un proiect comun pentru cei mici și cei mari, marca TDA și MMD.

EVENIMENTUL SE VA DESFĂȘURA ÎN MAXIME CONDIȚII DE SIGURANȚĂ PRIN RESPECTAREA TUTUROR MĂSURILOR IMPUSE DE CĂTRE AUTORITĂȚI ÎN CADRUL ACTUALEI SITUAȚII SANITARE!