EXPOZIȚIE RETROSPECTIVĂ SAMVS 60 DE ANI

EXPOZIȚIE RETROSPECTIVĂ SAMVS 60 DE ANI


EXPOZIȚIE RETROSPECTIVĂ SAMVS 60 DE ANI

FESTIVALUL CULTURII POPULARE SOMEȘENE 1961-2021

 

Primăria Municipiului Dej prin Muzeului Municipal Dej organizează o expoziție retrospectivă dedicată celor 60 de ani ai FESTIVALULUI CULTURII POPULARE SOMEȘENE ”SAMVS” (1961-2021), care poate fi vizitată în perioada 23 iulie - 6 august, în holul Librăriei Muzeului Municipal, între orele 08:00-16:00.

Folclorul someşan a avut un loc aparte în inimile dejenilor. Astfel cel mai de preț eveniment este și a fost Festivalul „SAMVS” inițiat și organizat la Dej cu scopul de a pune în valoare cultura populară de pe Valea Someșului. Ideea acestui eveniment a pornit de la un „spectacol festiv al cântecului, portului și dansului local” organizat de Casa de Cultură, la 12 aprilie 1961. Acesta a fost germenele spectacolului ce va deveni Festivalul Culturii Populare Someșene deoarece din 3 iunie 1973 el a devenit ,,Festivalul Folclorului Someşean” cu numele ,,Cântec, joc şi port someşean” pentru organizarea căruia au colaborat Centrul de îndrumare a creaţiei populare şi a mişcării artistice de masă al judeţului Cluj, Comitetul de cultură şi educaţie socialistă al municipiului Dej, Consiliul municipal al sindicatelor din Dej, Sectorul de Etnografie şi folclor al Centrului de ştiinţe sociale din Cluj .

            Începând cu anul 1976 spectacolelor din cadrul Festivalului Folcloric Someşean ,,SAMVS” li s-au adăugat o sesiune ştiinţifică de comunicări pe teme de etnografie, folclor, tradiţii cu zece secţiuni care cuprindeau: creaţie populară literară, muzicală, coregrafică, etnografie, drept cutumiar, particularităţi ale graiului someşean, etc. Dintre cele 79 de comunicări înscrise au fost prezentate doar zece din cauza încărcării programului sesiunii. În prima ediţie a acestei sesiuni au prezentat Ion Apostol Popescu, Virgil Medan, Gheorghe Isă, Alexandru Cristureanu, Elena Cârstocea, Vasile Filip, Ion Şerdeanu, Iosif Bâtiu, Ioan Buzaşi şi Teodor Tanco. Ulterior aceste comunicări au devenit baza unor volume de studii și comunicări „SAMVS”. Festivalul a continuat să se extindă prin intermediul unui concurs de interpretare, „FLOAREA DE PE SOMEȘ”, prin concerte de muzică de fanfară, dar și prin participarea unor ansambluri folclorice de pe întreg mapamondul.

            Așadar prin această expoziție, realizată prin participarea Muzeului Municipal Dej, Bibliotecii Municipale Dej, Centrului Cultural Arta și prof. Lăcătuș Viorel, se dorește rememorarea uneia din principalele manifestări culturale din Transilvania, care, și datorită recentelor evenimente ce au afectat întreg sectorul cultural-artistic, și-a încetat pentru o perioadă, sperăm scurtă de timp, activitatea.

EXPOZIȚIA RETROSPECTIVĂ POATE FI VIZITATĂ ÎN PERIOADA 23 IULIE - 6 AUGUST, ÎN HOLUL LIBRĂRIEI MUZEULUI MUNICIPAL, ÎNTRE ORELE 08:00-16:00. NOSTALGICII POT ADMIRA EXPUSE PE FAȚADA CLĂDIRII MUZEULUI ȘI O SELECȚIE DE FOTOGRAFII PRIN CARE SE ÎNCEARCĂ REMEMORAREA ANILOR DE AUR AI FESTIVALULUI ”SAMVS”.