Măsuri ce se impun pentru prevenirea incendiilor

Măsuri ce se impun pentru prevenirea incendiilor


Primăria Municipiului Dej ANUNŢĂ

Măsurile ce se impun pentru prevenirea incendiilor la miriști si vegetație uscată 
1. În vederea diminuării fenomenului de incendiere a vegetației uscate de pe terenurile agricole și a posibilității de propagare a focului la gospodării cetățenești și fond silvic, vă readucem în atenție prevederile Ordinului comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și ministrului mediului și pădurilor nr. 30/147 din 2010 pentru aprobarea bunelor condiții agricole și de mediu în România; OUG Nr.195/2005 , privind protecția mediului , complectată și modificată.
Ø    „Nu este permisă arderea vegetației pajiștilor permanente".
Ø    „Nu este permisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil".
2. Pentru acțiunile de igienizare care se efectuează în gospodăriile cetățenești veți avea în vedere respectarea prevederilor O.M.A.I. nr. 579/2008, pentru aprobarea Dispozițiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale, astfel:
•    executarea arderii se va realiza în condiții meteorologice fără vânt și la distanțe de siguranță de construcții;
•    colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
•    supravegherea permanentă a arderii;
•    asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
•    stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
3. Membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgentă vor desfășura activități de informare preventivă a populației referitor la regulile mai sus precizate.
4. Vă reamintim pe această cale prevederile Legii nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, art. 7 „În cazul incendiilor produse la păduri, plantații, culturi agricole, miriști, pășuni și fânețe, persoanele aflate în apropiere au obligația să intervină imediat cu mijloacele de care dispun, pentru limitarea și stingerea acestora"