Acțiune de vaccinare antirabică la vulpi

Acțiune de vaccinare antirabică la vulpi


Primăria Municipiului Dej înformează potrivit unui comunicat al Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor că începând din data de 28.05.2020, s-a demarat acțiunea de vaccinare antirabică la vulpi prin distribuția aeriană,  iar distribuția manuală se va desfășura în perioada 16-20.06.2020 (acolo unde distribuția aeriană nu este posibilă) de momeli vaccinale antirabice (contra turbării).

Acțiunea se înscrie în strategia de prevenire, supraveghere, control și eradicare a turbării (rabiei) pe teritoriul României aprobată prin H.G. nr 55/2008 și beneficiază de sprijinul financiar din partea Uniunii Europene (Deciziei Comisiei nr. SANTE/VP/2020/RO/S12.823617) și Nota de serviciu nr. 7372/12.02.2020, Ordinul p A.N.S.V.S.A. nr. 35/2016 *actualizat*.

În perioada premergătoare demarării acțiunii de vaccinare au fost distribuite, materiale informative și instrucțiuni  care vizează populația și crescătorii de animale din zonele în care se va face distribuția aeriană și manuală a momelilor vaccinale antirabice.

Posterele au fost amplasate în locuri vizibile și furnizează următoarele informații (de către distribuitorul de momeli vaccinale):

§  Rabia este o boală incurabilă la om și animale.

§  Rezervorul principal de virus este reprezentat de vulpi.

§  Metoda cea mai eficientă de prevenire a acestei boli este vaccinarea antirabică a vulpilor și a tuturor carnasierelor domestice (câini, pisici).

§  Timp de 14 zile de la momentul  declanșării campaniei de vaccinare plimbarea în spațiile publice a câinilor este permisă doar dacă sunt conduși și au botniță.

§  În zonele limitrofe localităților momelile vor fi distribuite manual iar în zonele din afara localităților momelile vor fi distribuite aerian (aviația utilitară).

§  Pe teritoriile supuse vaccinării, câinii care însoțesc turmele vor fi legați, timp de 14 zile.

§  Persoanele care găsesc animale moarte pe teritoriile supuse vaccinării, sunt obligate să le lase neatinse și să anunțe imediat cel mai apropiat cabinet medical veterinar, administrația publică locală  (primăria) sau unitatea de vânătoare, în scopul prelevării cadavrelor și efectuării de analize de laborator.

§  Momeala vaccinală nu este periculoasă pentru oameni, însă trebuie evitat contactul cu vaccinul.

§  Daca se intră accidental în contact cu vaccinul mâinile trebuie bine spălate cu apă și săpun urmată de o clătire cu apă din abundență.

§  Dacă un copil a mușcat accidental dintr-o momeală trebuie contactat pentru evitarea oricărui pericol, medicul de familie sau Direcția de Sănătate Publică Cluj.

§  Nu există riscul ca vaccinul să producă boala la om sau animale, chiar dacă este înghițită accidental (de om).

§  Momelile vaccinale trebuie lăsate în spațiile unde au fost găsite.

§  Dacă sunt găsite momeli vaccinale de către cetățeni, într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejându-și mâna, cu ajutorul unei pungi de plastic, se pot lua momelile și se plasează într-o zonă împădurită.