Sancțiuni și contravenții pentru nerespectarea deciziei de izolare la domiciliu

Sancțiuni și contravenții pentru nerespectarea deciziei de izolare la domiciliu


Comunicat de presă – sancțiuni și contravenții pentru nerespectarea deciziei de izolare la domiciliu

Publicat în 11 martie 2020

În atenția opiniei publice

Nerespectarea deciziei de izolare voluntară la domiciliu atrage următoarele sancțiuni și contravenții, prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 857/2011, care vizează contravenții la normele privind prevenirea și combaterea bolilor transmisibile și la normele de igienă pentru unitățile sanitare.

Hotărârea nr. 857/2011

Art. 34 Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

a) neînregistrarea şi neraportarea cazurilor de boli transmisibile, precum şi nenotificarea reacţiilor adverse prin sistemele de alertă şi vigilenţă la autoritatea de sănătate publică teritorială, în conformitate cu reglementările legale în vigoare;

  1. b) neizolarea bolnavilor de boli transmisibile cu internare obligatorie şi neinstituirea măsurilor de prevenire şi combatere a extinderii procesului epidemiologic;
  2. m) nerespectarea de către persoane fizice, suspecţi şi convalescenţi de boli transmisibile, contacţi şi purtători sănătoşi de germeni patogeni, precum şi de către persoane juridice a măsurilor prevăzute de normele în vigoare, în scopul prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile;
  3. r) nerespectarea instrucţiunilor Ministerului Sănătăţii privind imunizările obligatorii, măsurile de luptă în focar, izolarea bolnavilor cu boli transmisibile şi eliberarea avizului epidemiologic.

 

Conform articolelor 326 și 352 din Codul Penal vizând zădărnicirea combaterii bolilor și falsul în declarații, astfel:

Art. 326 

Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Art. 352

(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă.

 

Biroul de presă

11.03.2020