Măsuri la nivelul municipiului Dej în actualul context epidemiologic

Măsuri la nivelul municipiului Dej în actualul context epidemiologic


În  cadrul întrunirilor Comitetului Local pentru Situații de Urgență Dej care au avut loc în perioada 27.02.2020- 11.03.2020 cu privire la gestionarea situației epidemiologice legate infecția cu COVID-19 s-a decis luarea următoarelor măsuri:

  • Dezinfectarea mijloacelor de transport în comun zilnic și instalarea dozatoarelor  cu dezinfectant în mijloacelor de transport în comun măsură instituită începând cu data de 27.02.2020.
  • Asigurarea bugetului necesar pentru ca instituțiile de învățământ din municipiul Dej să achiziționeze produsele de igienizare și materiale sanitare necesare conform procedurilor transmise de Ministerul Sănătății.
  •  Închiderea creșei din structura Primăriei Municipiului Dej în perioada 11.03.2020 – 22.03.2020 cu posibilitatea de prelungire.
  • Asigurarea la nivelul municipiului a spațiilor pentru carantinarea eventualelor cazuri de coronavirus care nu se pot izola la domiciliu din diverse motive.
  • Suspendarea activității centrului de zi pentru vârstnici din cadrul Primăriei Municipiului Dej cu excepția serviciilor la domiciliu și închiderea casei pensionarilor din cartierul Dealul Florilor, până în data de 31.03.2020
  • Toate serviciile și compartimentele din cadrul Primăriei Dej și societățile comerciale municipale, în special cele care au relații cu publicul, vor  folosi permanent dezinfectanți.
  • Înlocuirea hranei calde cu hrană rece către beneficiarii cantinei sociale.
  • La Spitalul Municipal Dej s-au făcut stocuri de materiale sanitare, dezinfectanți, medicamente, echipamente, pentru gestionarea corespunzătoare în cazul apariției unor pacienți infectați cu COVID-19. Pacienții identificați ca suspecți în urma triajului efectuat în CPU sunt izolați în cadrul compartimentului Boli infecțioase și  ulterior anunțării Direcției de Sănătate Publică preluați de echipele specializate și transportați la Institutul de Boli Infecțioase Cluj.În cazul în care vor fi peste 3 cazuri confirmate în zona, Spitalul Municipal Dej organizează izolarea pacienților suspecți într-un compartiment cu o capacitate de 8 paturi cu posibilitatea suplimentării până la 70 de paturiîn funcție de strategia națională privind gestionarea situației epidemiologice.

           În acest moment accesul vizitatorilor în Spitalul Municipal Dej este suspendat până la data de 31.03.2020 cu posibilitatea prelungirii.

  • Piața Agroalimentară Dej se va închide începând cu data de 12.03.2020 până la finalul lunii martie cu posibilitate de prelungire dacă va fi cazul.
  • Restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și divertisment, în spații închise, cu participarea a peste 100 de persoane, până în 31.03.2020, cu posibilitatea de prelungire.
  • Unitățile de alimentație publică ( ex.  Hyper-market, super market, market, magazine de cartier, cafenele, baruri, cluburi etc, precum și furnizorii publici și privați de transport persoane au obligația de a lua măsuri pentru asigurarea :
  • Dezinfecției frecvente a suprafețelor în zona caselor de marcat, precum și în alte zone expuse (cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, etc)
  • Instituirii măsurilor privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale.
  • Dezinfecția sălilor de sport și fitness.
  • La nevoie structurile poliției și jandarmeriei asigură măsurile de ordine publică și însoțire necesare, inclusiv fluidizarea circulației rutiere pe traseele de deplasare, cu ocazia transporturilor realizate pentru gestionarea tuturor situațiilor ce vizează fenomenul coronavirus.
  • În caz de necesitate, structurile poliției, jandarmeriei și poliției locale desfășoară măsuri de menținere a ordinii publice în proximitatea locațiilor unde sunt plasate persoane în carantină sau se realizează activități medicale specifice.
  • Instituirea de filtre ale poliției la intrările în municipiu și însoțirea persoanelor sosite din Italia la domiciliu în scopul izolării.
  • Verificarea persoanelor autoizolate la domiciliu de către reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și Poliției Naționale.
  • Începând cu data de 12.03.2020 programul personalului din aparatul de specialitate al primarului va fi următorul:

-Aparatul de specialitate care funcționează la sediul instituției, str. 1 mai, nr.2 - între orele 08:00-16:00

- Serviciul Public de Asistență Socială între orele 08:00-16:00, cu excepția Serviciului de Prestații Sociale care va avea program între orele 09:00-17:00

            - Direcția Cultură Sport- între orele 09:00-17:00

- Serviciul Administrării Domeniului Public între orele 07:00- 15:00

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Dej se va mai întruni și în perioada următoare ori de câte ori situația o va impune.

Precizăm că în acest moment la nivelul  Municipiului Dej nu există niciun caz de infecție  cu coronavirus.

Solicităm tuturor operatorilor economici și instituțiilor publice să pună în practică dispozițiile de igienă sanitară comunicate de către autoritățile de la nivel central.

Rugăm populația să se informeze doar din surse oficiale. Există o linie Telverde la care cetățenii pot apela în mod gratuit pentru a obține informații despre coronavirus, la numărul de telefon 0800 800 358.

Pentru informații suplimentare, accesați pagina Ministerului Sănătății.